Rosół to moja ulubiona zupa. Od kiedy znalazłam ,,własne sposoby" na super klarowny i aromatyczny rosół, gotuję go bardzo często i w różnych wersjach. Rosół jest najsmaczniejszy zaraz po ugotowaniu, gdy pozostaje niezjedzony jest bazą dla innych zup.
Rosół gotuję z drobiu lub wołowiny z dużą ilością warzyw. Nigdy nie dodaję kostek rosołowych, czy przypraw typu vegeta, mogłyby tylko zepsuć pyszną zupę. Wystarczy wybrać mięso i warzywa dobrej jakości, trochę soli i mnóstwo zieleniny i wolno gotować, aby powstał doskonały wywar.
Lubczyk jest obowiązkowo dodawany do rosołu w moim rodzinnym domu. Moja mama uprawia lubczyk, który osiąga mega rozmiary (vide wielkość liścia na talerzu na zdjęciu;), więc pomysł na rosół lubczykowy musiał się pojawić wcześniej czy później.
Składniki:
- 3 uda z kurczaka
- kawałek pręgi wołowej (ok. 40 dkg)
- 3 litry zimnej wody
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonych nasion lubczyku lub suszony lubczyk
- 2,5 łyżeczki soli
- mały pęczek lubczyku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Mięso umyć, z udek kurczaka zdjąć skórę.
- Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować.
- Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.
- Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
- Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".
- Gdy mięso i warzywa będą ugotowane do miękkości, dodać resztę soli, mielone nasiona lubczyku, natkę pietruszki, 1/2 liści lubczyku oraz dolać zimnej wody (tyle ile wyparowało podczas gotowania).
- Gotować jeszcze 1/2 godziny na małym ogniu.
- Po zakończeniu gotowania dodać do rosołu pozostałe liście lubczyku i lekko zgniecione ząbki czosnku.
- Garnek nakryć pokrywką, aby smaki i aromaty przeszły do rosołu.
Jeśli rosół nie będzie od razu zjedzony, wyjąć z niego mięso, warzywa i przecedzić. Pozostawić do wystygnięcia, przechowywać w lodówce.
Smacznego
Jeśli lubisz pyszne domowe zupy, zobacz również:
barszcz ukraiński
krem z pieczonego czosnku
zupa z soczewicy
zupa chrzanowa
żurek staropolski
Jeśli lubisz pyszne domowe zupy, zobacz również:
barszcz ukraiński
krem z pieczonego czosnku
zupa z soczewicy
zupa chrzanowa
żurek staropolski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz