Dania kuchni indyjskiej należą do moich ulubionych potraw. Curry z ziemniaków i kalafiora jest bardzo smacznym połączeniem warzyw i bardzo aromatycznych przypraw. Aloo gobi jest średnio pikantną potrawą jak na polskie podniebienie, jak na kuchnię indyjską jest łagodne;)
Odeszłam nieco od pierwotnego przepisu, zdecydowanie go ,,odchudziłam" - w oryginale warzywa tonęły w tłuszczu. To curry najczęściej podaje się ryżem lub plackami chlebowymi.
Mnie najbardziej smakuje obsypane mnóstwem kolendry i podane z kubkiem rozcieńczonego i przyprawionego jogurtu.
Składniki:
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 1 mały kalafior
- 2 małe zielone papryczki chilli
- 1 cebula
- ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru
- mały pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka nasion czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- jogurt naturalny
- 1-2 szklanki wody
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzać olej z masłem. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany dodać gorczycę, kumin i kurkumę, smażyć ok 1 minuty.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony imbir i papryczki chilli (z pestkami lub bez, w zależności od gustu kucharza). Smażyć na złoty kolor przez 5-7 minut.
- Dodać ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę (2 cm), wiórki kokosowe i kalafiora podzielonego na małe różyczki.
- Warzywa smażyć jeszcze 5 minut, następnie lekko posolić i dodać szklankę wody. Nakryć rondel przykrywką, zmniejszyć ogień i dusić 20 minut do osiągnięcia miękkości ziemniaków i kalafiora. Jeśli będzie potrzeba dalszego duszenia, dodać jeszcze trochę wody.
- Kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym curry, doprawić solą i pieprzem.
- Curry podawać z jogurtem wymieszanym z odrobiną wody, soli i mielonego kuminu.
Jeśli lubisz egzotyczne potrawy, może zainteresują Cię:
Korma z kurczakiem
Zupa orientalna z kurczakiem
Tajska zupa Tom Ka
Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu
Moutabbal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz