Jak wykorzystać duże liście botwinki? Można zrobić gołąbki podobne do dolme - gołąbków w liściach winogron.
Miałam ochotę zrobić inny farsz niż do typowych gołąbków, taki który nie zdominuje delikatnego smaku liści botwinki. Muszę przyznać, że kompozycja składników udała się bardzo dobrze. Najtrudniejsze okazało się mozolne zawijanie tych maleństw;) Gotowane liście botwinki nie mają zachwycającego koloru, ale gołąbki z nieco egzotycznym farszem są przepyszne. Polecam
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z udźca indyka
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1/3 szklanki rodzynek
- 6 podłużnych biszkoptów
- 2-3 dymki ze szczypiorkiem
- kilka łyżeczek przyprawy Ras-el-Hanout (mieszanka mielonej kolendry, chilli, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, goździków, imbiru, pieprzu, kardamonu, papryki, kuminu,kurkumy)
- liście botwinki
- sól, pieprz do smaku
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- Kuskus, rodzynki i szczyptę soli wymieszać w misce, zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na 10 minut.
- Gdy kuskus i rodzynki spęcznieją i lekko przestygną, przemieszać je delikatnie przy pomocy widelca.
|
|
|
|
|
|
|
- Gołąbki ułożyć w parowarze, gotować 20 minut.
- Przed podaniem udekorować gołąbki kleksem śmietany.
Gołąbki można również ugotować w garnku, podlewając niewielką ilością wody.
Smacznego
Jeśli lubisz nietuzinkowe potrawy z warzyw, zobacz również:
pasztet z selera
tatra z marchewką i fenkułem
makaron z dynią i serem pleśniowym
krem z pieczonych warzyw
kimchi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz