Zupa miso z grzybami shitake ma lekko słony smak z delikatnym akcentem grzybowym;) Zupa jest tak pyszna, ze trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednej miseczki, jednocześnie nie jest sycąca, więc można ją jeść i jeść i jeść....
Składniki na 2-3 porcje zupy:
- 8 grzybów shitake
- 1 litr buliony warzywnego
- 1 filiżanka wody
- 4 liście kapusty lub kapusty chińskiej pak choi
- 1 łyżka pasty shiro miso
- 100 g makaronu ryżowego nitki
- sos sojowy do smaku
- dymka i papryka do dekoracji zupy
- Wodę, 1/2 bulionu, pokrojone grzyby shitake - gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu.
- Gdy grzyby będą miękkie, dodać pozostały bulion i pokrojone na pół liście kapusty pekińskiej.
- Zupę zagotować i garnek zdjąć z ognia.
- Pastę miso przełożyć do miseczki, rozprowadzić z 2 łyżkami gorącej zupy, następnie dodać do zupy. Po dodaniu pasty miso, zupę można podgrzewać, ale nie gotować.
- Zupę doprawić do smaku sosem sojowym.
- Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem kilka minut. Makaron odcedzić na sicie, przełożyć do miseczek.
- Następnie makaron zalać zupą, dodać grzyby shitake i kapustę pekińską.
- Miseczki z zupą udekorować dymką i paseczkami papryki.
Smacznego
Troszkę azjatyckich smaków dla przełamania standardów nie zaszkodzi:)Pysznie wygląda Twoja propozycja:)
OdpowiedzUsuńCiekawe, oryginalne danie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękuję za słowa uznania, polecam wypróbowanie przepisu, jest on mojego autorstwa ;)
UsuńPozdrawiam