Z informacjami o congee spotkałam się wielokrotnie, przeglądając książki o gotowaniu według pięciu przemian. Zupa ma wiele dobroczynnych właściwości, jest lekkostrawna, dostarcza wiele energii, wzmacnia ,,czi " i krew. Można ją podawać małym dzieciom i osobom chorym. Mimo wszystko perspektywa gotowania i jedzenia kleiku ryżowego nie wydawała mi się szczególnie pociągająca ;)
Dopiero po przeczytaniu wstępu do przepisu na congee, w książce ,,Kuchnia chińska według Goka Wana", zdecydowałam się ugotować tą zupę. Autor tak sympatycznie pisze o congee twierdząc, że wszyscy Chińczycy uwielbiają tą zupę i zaczynają nią śniadanie. Chyba miliony Chińczyków nie mogą się mylić?:)
Do ugotowanego congee dodałam jajko ,,w koszulce" i trochę sosu sojowego - było to pyszne śniadanie.
Aby podać zupę na śniadanie, trzeba ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ wymaga gotowania ok. 1-2 godziny. Chińczycy gotują congee kilka godzin, jednak wystarczy 40 minut gotowania, aby zupa była odpowiednio ugotowana.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 4-5 szklanek wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 -1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- jajko ,,w koszulce"
- czerwona papryka, koperek - do dekoracji zupy
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie wypłukać na sitku.
- Ryż przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać wodę i sól.
- Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić wodę, aby ryż się nie przypalał. Gotować 1-2 godziny. Im dłużej tym lepiej :)
- Po przełożeniu do miski, dodać do zupy jajko, sos sojowy, paprykę i koperek.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz