Krem z pieczonych warzyw można użyć na różne sposoby: jako dodatek do pieczywa, sosów lub sos do makaronu. Pieczenie sprawia, że warzywa karmelizują się, są słodkie i wyjątkowo smaczne.
Moje ulubione drugie śniadanie |
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
- 1/2 szklanki wody
- sól, tymianek lub oregano - do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę.
- Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia, posolić, oprószyć ziołami, polać olejem, następnie dokładnie wymieszać.
- Dodać wodę i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec (ok. 25 min.) do czasu aż warzywa będą bardzo miękkie i zrumienione.
- Do upieczonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie potrzeba przyprawić do smaku.
- Krem z warzyw przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz