Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę:
jako dodatek do żurku staropolskiego,
klopsiki do barszczu wielkanocnego,
nadzienie do pieczeni,
pieczoną w cydrze,
w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą.
I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego przepisu.
Białą kiełbasę pieczoną z młodą kapustą można podać z puree ziemniaczanym lub chlebem.
Składniki:
- biała kiełbasa (surowa), 4 szt. to ok. 0,5 kg
- pół młodej kapusty
- 1 mała cebula
- 10 dkg wędzonego boczku
- 0,5 szkl. bulionu (warzywny lub drobiowy)
- do przyprawienia: sól, czarny mielony pieprz, duża szczypta cukru, wędzona słodka papryka
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do czasu aż się przeszkli. Następnie dodać kapustę pokrojoną w paski. Smażyć 5 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.
- Przełożyć kapustę do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach (zapobiegnie to popękaniu podczas pieczenia) i ułożyć na kapuście. Kapustę podlać ciepłym bulionem.
- Naczynie z kapustą i kiełbasą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec 25-30 minut.
- Podawać na gorąco.
Smacznego
Wyszło bardzo smacznie polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś robię ciekawa jestem jak wyjdzie
OdpowiedzUsuń