Kupując ziemniaki na sałatkę pamiętajcie, aby była to odmiana sałatkowa lub zwyczajnie mówiąc żółte ziemniaki, a nie białe. Białe ziemniaki są zbyt mączyste i po ugotowaniu rozpadają się.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem może być daniem na lunch lub piknik.
Śledzik lubi pływać więc ta sałatka świetnie smakuje do piwa lub jako zakąska do białej wódki.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE ŚLEDZIEM
Składniki:
- 5 ziemniaków sałatkowych
- 4 płaty śledziowe solone
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 czerwonej cebuli+1 łyżka octu jabłkowego+szczypta soli+duża szczypta cukru
- kilka gałązek koperku i szczypiorku
Sos do sałatki:
- 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- duża szczypta soli himalajskiej
- 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie ok. pół godziny. Następnie odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić paski o szerokości 2 cm.
- Ziemniaki ugotować w skórkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Posypać ziemniaki niewielką ilością soli (pamiętaj, że pozostałe składniki sałatki są słone).
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier, pozostawić na minimum godzinę do maceracji.
- Następnie wrzucić do miski ziemniaki, śledzie, cebulę (wraz z octem, w którym się macerowała), pokrojone ogórki kiszone i posiekaną zieleninę.
- Wymieszać składniki sosu i dodać do pozostałych składników sałatki. Wymieszać sałatkę, ale niezbyt intensywnie, aby ziemniaki się nie rozpadły. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz