Kiełbaski te są mocno przyprawione dlatego dodatek musztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy.
Danie to mogą jeść również dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje.
Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze.
Składniki:
- 0,5 kg białej surowej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 0,5 szkl. jasnego piwa (użyłam piwa Perła, bo jest niezbyt gorzkie)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- duża szczypta soli, czarnego mielonego pieprzu, ostrej mielonej papryki i cukru
- Cebulę pokroić w krążki wymieszać w misce z solą, pieprzem, papryką, majerankiem, tymiankiem,cukrem i olejem.
- Cebulę przełożyć do naczynia do zapiekania. Kiełbaski ułożyć na cebulce i nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża (aby nie pękły podczas pieczenia).
- Piwo wymieszać z musztardą, polać kiełbaski i cebulę.
- Kiełbaski piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni, można krócej z włączoną funkcją grilla. Kiełbaski powinny być zrumienione, a cebula miękka.
- Podawać na gorąco.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz