Dla oszczędności czasu i energii szparagi gotuję w garnku wraz z makaronem. No i po gotowaniu mam tylko jeden garnek do mycia.
To danie to pochwała prostoty, we włoskim stylu - niewiele składników, ale dobrej jakości.
Składniki:
- Porcja spaghetti
- kilka zielonych szparagów
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 - 2 łyżki parmezan lub grana padano
- 1 łyżka migdałów pokrojonych w słupki lub płatki
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odkroić twarde końce, pokroić na mniejsze kawałki.
- Migdały uprażyć na suchej patelni.
- Parmezan utrzeć na tarce lub pokroić obieraczką do warzyw (ja zrobiłam właśnie tak).
- W garnku zagotować osoloną wodę i dodać makaron, gotować zgodnie opisem z opakowania makaronu. Na moim makaronie podano czas gotowania 11-12 minut.
- 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić do garnka szparagi.
- Makaron i szparagi odcedzić na sicie, ponownie wrzucić do garnka i dodać oliwę z oliwek, delikatnie wymieszać.
- Makaron i szparagi rozłożyć na talerze, skropić oliwą truflową, dodać parmezan, migdały i listki bazylii.
Smacznego
Takiego makaronu dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńAch pyszności. Taka prosta kuchnia świetnie smakuje. Bardzo apetyczne danko, pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuń