Kisiłam je po raz pierwszy i trochę się dziwię dlaczego dopiero teraz wpadłam na ten pomysł.
Wyszły bardzo smaczne, przypominają nieco kiszone ogórki. Po ukiszeniu są nadal chrupkie i ładnie się prezentują na talerzu.
Składniki na 3 litrowe słoiki:
- 1 brokuł
- kilka baldachów kopru z nasionami
- kilka ząbków czosnku
- kawałek chrzanu (wielkości kciuka)
- zalewa: 3 litry wody + 3 łyżki soli
Przygotowanie:
- Brokuła umyć i podzielić na różyczki.
- Chrzan i czosnek obrać i pokroić na plastry.
- W wyparzonych słoikach ułożyć różyczki brokuła, plasterki czosnku, chrzanu i dodać 1-2 baldachy kopru.
- Wodę na zalewę zagotować, dodać sól, mieszać aż się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do słoików, tak aby zakryła warzywa.
- Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie i ustawić na tacy.
- W ciągu następnych dni rozpocznie się proces fermentacji, na powierzchni zalewy może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy).
- Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków.
- Brokuły są dobre do jedzenia po 5-7 dniach.
- Gdy brokuły są wystarczająco ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.
Pasteryzacja:
- Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
- Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące.
- Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
- Słoiki z kiszonymi brokułami przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz