środa, 26 września 2018

Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi.

Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi, to najpyszniejsze powidła jakie zrobiłam. 
Sporządziłam je z dojrzałych śliwek, nie dodałam nawet grama cukru, a są słodkie.
Dodatek przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki) nadał powidłom szlachetności i głębi smaku.



Składniki:
  • 2 kg śliwek (węgierki)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
  • 5 goździków
  • 1/4 szkl. wody

Przygotowanie:
  • Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i ogonki.
  • Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę. Ustawić garnek na najmniejszym ogniu. 
  • Gdy śliwki zaczną puszczać sok, mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką.
  • Pierwszego dnia podgrzewać śliwki 3 godziny w garnku bez przykrycia.
  • Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
  • Drugiego dnia, ponownie podgrzać śliwki. Następnie przełożyć na sito i przetrzeć drewnianą łyżką, w ten sposób pozbędziesz się z powideł nieestetycznych skórek.
  • Przetarty mus przelać do garnka, dodać cynamon, kardamon i goździki. Gotować na najmniejszym ogniu 3-4 godziny, mieszając co jakiś czas, aby powidła nie przypaliły się.
  • Gdy powidła zgęstnieją*, przełożyć je do wyparzonych słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem. 
  • Jeśli chcesz przechowywać powidła przez zimę, zapasteryzuj je w piekarniku lub kąpieli wodnej.

* Jeśli lubisz bardzo gęste powidła śliwkowe, takie żeby ,,łyżka stała", to podgrzewaj jeszcze 2-3 godziny trzeciego dnia.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz