To typowy domowy razowiec, wilgotny, kwaskowy, takiego chleba nie kupicie w sklepie. Zachowuje świeżość przez kilka dni. W 2010 r. chleb ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego.Aby wypiek mógł nazywać się chlebem razowym radziwiłłowskim, powinien mieć odpowiednią recepturę i być zgodnym z następującym opisem:
Wygląd: Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce.
Kształt: Chleb ma kształt prostokąta lub okrągłego bochna, na przekroju kromka jest prostokątna lub owalna.
Rozmiar: Bochenki są wielkości od 0,5 do 4 kg.
Barwa: Skórka ma kolor brązowy, miękisz – ciemnobrązowy z odcieniem szarości, co jest charakterystyczne dla pieczywa z lokalnej mąki.
Konsystencja: Konsystencja stała, skórka lekko porowata, miękisz elastyczny i sprężysty.
Smak: Smak lekko kwaskowy, charakterystyczny dla pieczywa razowego.
Składniki (proporcje na małą foremkę)
Zaczyn
- 80 g wody
- 80 g mąki żytniej typ 2000
- 50 g zakwasu żytniego
Przygotowanie zaczynu: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin.
Składniki na chleb
- cały zaczyn który przygotowaliśmy (210 g )
- 200 g wody
- 210 g mąki żytniej (typ 2000)
- 15 g melasy (zamiast melasy można dodać 15 g słodu żytniego lub jęczmiennego)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie chleba
- Do zaczynu dodać wszystkie składniki – wodę, mąkę żytnią, melasę (lub słód) i sól. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić ręcznie lub mikserem, nie ma potrzeby długiego wyrabiania, wystarczy, że wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto na chleb przełożyć do keksówki lekko natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około 45-55 minut.
- Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić na kilka godzin do wystygnięcia. Jeśli postukamy w spód bochenka, dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos.
Smacznego
Piękny!
OdpowiedzUsuńI bardzo profesjonalnie się prezentuje.
Pysznego radziwiłłowskiego chleba!
ale pięknie się upiekł:)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie się prezentuje. Dziękuję za wrześniowe wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńPiękny Ci on, piękny Reniu :-) Fajnie tak razem rozpocząć jesień, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńTen chleb wspaniale pachnie i smakuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję za rozgrzewający wspólny czas przy piekarniku!
Renatko-wyszedł Ci pięknie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie M
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda Twój chleb :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Wygląda perfekcyjnie!:)
OdpowiedzUsuń