I tak jest i tutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 120 g masła
- 1/2 białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g kurek
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 80 g tartego pamigiano reggiano
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kurki oczyścić, umyć (sposób na mycie kurek znajdziesz tutaj), większe sztuki pokroić.
- Na patelni podgrzać 40 g masła, podsmażyć kurki. Smażyć na średnim ogniu, aż będą miękkie, posolić do smaku. Grzyby przełożyć do miski lub do dalszych działań użyć drugiej patelni.
- Na patelni rozgrzać 40 g masła, przesmażyć pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Lekko posolić.
- Gdy warzywa się zeszklą wsypać ryż. Dodać tyle ciepłego bulionu aby pokrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie się miękki.
- Dodać kurki, przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
- Dodać pozostałe masło i większość parmezanu, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 minuty.
- Risotto podawać posypane natką pietruszki i pozostałym parmezanem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz