Miałam upiec palmiery, jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.
Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki.
Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. |
Uformowana bułka |
Składniki:
- arkusz gotowego ciasta drożdżowego (450 g)
- 8 płaskie łyżki drobnego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 50 g masła (1/4 kostki)
- 1 jajko - do posmarowania bułek
Przygotowanie:
- Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta drożdżowego.
- Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe.
- Następnie całą powierzchnię ciasta posypać cukrem, cynamonem i orzechami.
- Posypkę należy delikatnie wgnieć dłonią w ciasto.
- Zrolować ciasto wzdłuż, pokroić na kawałki o szerokości 7-8 cm.
- Aby uformować ładne, wywinięte na boki bułeczki, należy zgnieść każdy kawałek zrolowanego ciasta. Na zdjęciach powyżej przedstawiam jak uformować bułkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.
- Gotowe bułki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Następnie posmarować bułki rozkłóconym jajkiem.
- Piec 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz