W lutym w kuchni Regionalnych Smaków będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem, potrawę kuchni wielkopolskiej.
W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem.
Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj.
Potrawę gotujecie w wybranym przez Was terminie. Przepis będziemy publikować 29 lutego 2016 r. (poniedziałek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Pyry z gzikiem.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki:
- 6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
- 20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
- 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
- Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
- Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Smacznego
Tego jeszcze nie robiłam chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie, bardzo smaczna potrawa.
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych obiadów :) przepis mam już na blogu, więc zastanowię się czy tym razem dołączyć.
OdpowiedzUsuńMoże przygotujesz gzik w nowej odsłonie?
UsuńReniu, zrobiłam :) jak się okazało nie mam na blogu gzika! ;)
UsuńWpis opublikuję o 20, ale link podeślę z opóźnieniem.
Dziękuję za zaproszenie, nie wiem czy czas pozwoli dołączyć :(
OdpowiedzUsuńJeśli nie dasz rady gotować z nami w lutym, to zapraszam do kuchni Regionalnych Smaków w marcu.
Usuńpozdrawiam
Zrobiłam, wpis będzie o 20:00, ale link podam jutro.
OdpowiedzUsuńOto moje danie, wyszło przepysznie, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2016/02/pyry-z-gzikiem.html
Nie ma linków Bozeny i Aluchy więc one gotowały czy nie? bo nie wiem gdzie szukac linków?
OdpowiedzUsuńWitaj, Bożena i Alucha zamieściły linki w komentarzach do wpisu na Pyry z gzikiem, a tu jest zaproszenie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam