Strony

czwartek, 18 lutego 2016

Regionalne Smaki. LUTY. Zaproszenie

W lutym w kuchni Regionalnych Smaków będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem, potrawę kuchni wielkopolskiej.

W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem.
Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj.

Potrawę gotujecie w wybranym przez Was terminie. Przepis będziemy publikować 29  lutego 2016 r. (poniedziałek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Pyry z gzikiem.

Zapraszam do wspólnego gotowania.




Składniki:
  • 6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
  • 20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
  • 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
  • Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Smacznego

11 komentarzy:

  1. Tego jeszcze nie robiłam chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie, bardzo smaczna potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jeden z moich ulubionych obiadów :) przepis mam już na blogu, więc zastanowię się czy tym razem dołączyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może przygotujesz gzik w nowej odsłonie?

      Usuń
    2. Reniu, zrobiłam :) jak się okazało nie mam na blogu gzika! ;)
      Wpis opublikuję o 20, ale link podeślę z opóźnieniem.

      Usuń
  4. Dziękuję za zaproszenie, nie wiem czy czas pozwoli dołączyć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie dasz rady gotować z nami w lutym, to zapraszam do kuchni Regionalnych Smaków w marcu.
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Zrobiłam, wpis będzie o 20:00, ale link podam jutro.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oto moje danie, wyszło przepysznie, dzięki :-)
    http://doowa.blogspot.com/2016/02/pyry-z-gzikiem.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma linków Bozeny i Aluchy więc one gotowały czy nie? bo nie wiem gdzie szukac linków?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj, Bożena i Alucha zamieściły linki w komentarzach do wpisu na Pyry z gzikiem, a tu jest zaproszenie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń