Chleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten.
Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe dni, przechowywałam go w lodówce.
Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga Smakoterapia.
Składniki:
- 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 2,5 szkl. zimnej wody
- 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki sezamu
- 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
- Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu).
- Miskę nakryć ścierką, wstawić do szafki lub zimnego piekarnika:
- w wersji 1- na ok. 2 dni, aż kasza wypuści kiełki,
- w wersji 2 - kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren.
- Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę.
- Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać.
- Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.
- Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin).
- Gdy powierzchnia ciasta lekko się wybrzuszy, jest ono gotowe do pieczenia.
- Chleb piec 45-50 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, nakryć ścierką i wystudzić na kratce.
Smacznego
Dziękuje za podzielenie się przepisem.Szukam chlebów bez glutenu,ale wiele jest drogich, jednak ten jest prosty i przystępny cenowo :)
OdpowiedzUsuń