piątek, 29 stycznia 2016

Hekele. Sałatka śledziowa.

Styczeń, to czas Karnawału dlatego w kuchni Regionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę. 
HEKELE  lub HEKERLE, tak nazywana jest na Śląsku  popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda. 
Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki kroi się w niewielką kostkę, a w drugim trzeba je bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. 
Sałatkę doprawia się do smaku pieprzem i nie soli!. Musztarda nadaje ostrości sałatce, aby ją nieco złagodzić można dodać majonezu lub śmietany.  
Na Śląsku ta sałatka była podawana jako potrawa codzienna lub postna. Dodaje się do niej chleb z masłem, albo gorące ziemniaki z wody.
Osobiście uważam, że to doskonała potrawa do menu imprezowego. Ponieważ helele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do wódki lub piwa.  


Składniki:
  • 3 solone płaty śledziowe
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 cienka dymka ze szczypiorkiem
  • kilka gałązek koperku
  • pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
  • Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. 
  • Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
  • Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem.
  • Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego 

                                   Sałatka na innych blogach:

6 komentarzy:

  1. Twoja sałatka wygląda bardzo imprezowo, ładna! Dołączam swoją http://frosch.blogspot.de/2016/01/slaska-saatka-sledziowa-hekele.html. Dziękuję za wspólne pichcenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie podana! A tutaj moja http://staregary.blogspot.com/2016/01/hekele-slaska-saatka-sledziowa.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda podana w taki sposób :)
    Moja tutaj http://nieladmalutki.blogspot.com/2016/01/hekele-czyli-slaska-saatka-sledziowa-i.html
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu, pysznie się prezentuje Twoje hekele!
    Moje tutaj: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/hekele-sledzie-ze-slaska-regionalne-smaki/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba taki sposób podania.
    Moja wersja tutaj:http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2016/01/regionalne-smaki-hekele.html
    Było pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem gdzie podział się post z zaproszeniem bo nie mogę go znaleźć i dtatego dopiero teraz dołączam link do mojej sałatki.
    Podoba i się sałatka i cały cykl smaków regionalnych i dlatego chcę się z Wami bawić.
    Proszę dołaczyć mój link: http://doowa.blogspot.com/2016/01/saatka-sledziowa-gornoslaskie-hekele-i.html#more

    OdpowiedzUsuń