Szakszuka, to danie kuchni marokańskiej, egipskiej, tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej, to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym.
Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami.
Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.
Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku.
Składniki na 1 porcję:
- 1-2 jajka ekologiczne
- 2 pomidory (średniej wielkości)
- 1 mała szalotka
- 1/2 łyżki ketchupu
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 cienka dymka
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- Na niedużej patelni* rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę (szalotkę).
- Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne ** i pokroić w kostkę.
- Gdy cebula zmięknie dodać pomidory, chilli, oregano, ketchup, cukier, szczyptę soli i pieprzu.
- Dusić pomidory na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje.
- Pomidory odsunąć na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić i posypać pieprzem.
- Patelnię przykryć pokrywką, dusić jajka kilka minut, aż białka będą ścięte.
- Szakszukę podawać na patelni z kromką chleba lub bagietki, posypaną krojoną dymką.
* użyłam patelni o średnicy 15 cm
** pomidory można obrać również ze skórki
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz