25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Proponuję przepis na przepyszne spaghetti z pietruszkowym pesto.
Kiedyś uważałam, że tylko pesto z bazylii jest smaczne i warte uwagi. Z czasem, gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi składnikami pesto, polubiłam jego wersję pietruszkową, rukolową i bazyliowo-rukolową.
Kiedyś uważałam, że tylko pesto z bazylii jest smaczne i warte uwagi. Z czasem, gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi składnikami pesto, polubiłam jego wersję pietruszkową, rukolową i bazyliowo-rukolową.
Bardzo przyjemnie gotuje się takie ekspresowe dania. Pesto powstaje w kilka chwil, w czasie gdy gotuje się makaron.
Składniki:
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
Pesto:
- pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek pestek słonecznika
- 2 łyżki tartego parmezanu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki)
- 5-6 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco (ok. 1/2 filiżanki) wody z gotującego się makaronu.
- Odcedź makaron, nie przelewać makaronu zimną wodą! Umieść makaron w garnku, w którym się gotował, postaw na gorącym palniku kuchenki (ale już nie gotuj), dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i kilka łyżek pesto. Wymieszaj delikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron.
- Przełóż makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie parmezanu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz