Czas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty.
Smalec z wędzonego boczku jest bardzo smakowity i aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie.
Składniki:
- 1 kg surowego wędzonego boczku
- 0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej)
- 2-3 cebule
- 2 kwaśne jabłka
- 10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki)
- 1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku, rozmarynu, majeranku, ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml żubrówki z trawą żubrową
Przygotowanie:
- Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, z użyciem sitka z bardzo dużymi otworami.
- Wytapiać boczek i słoninę na średnim ogniu, aż składniki smalcu będą złoto-brązowe (ale nie spieczone na wiór). Składniki smalcu nie powinny się mocno smażyć tylko wytapiać, należy je często mieszać, aby się nie przypaliły.
- Gdy boczek i słonina już się wytopią i będą miały ładny złoto-brązowy kolor, dodać jabłko i śliwki pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach dodać również cebule pokrojone drobno.
- Po dodaniu cebuli należy ogień zmniejszyć do minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej bo znużona w gorącym smalcu nawet po wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal.
- Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól.
- Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików.
- Smalec należy przechowywać w lodówce.
Jeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz przepis na Smalec z cebulą i śliwką bez cholesterolu
Świetny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny taki www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec - mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?
OdpowiedzUsuńDo smalcu można dodać co chcesz, ale czy to będzie smaczne to nie wiem. Nie spotkałam się z przepisem na smalec z dodatkiem skórki cytrusów. Monih jak zrobisz taki smalec, to daj znać jak będzie smakował. Utartą skórkę dodałabym pod koniec smażenia smalcu, mniej więcej wtedy gdy dodaję zioła w moim przepisie.
OdpowiedzUsuń