Kasza jaglana z pieczonymi warzywami, to świetna propozycja na obiad lub kolację. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków.
Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- kawałek dyni Hokkaido (ok. 20 dkg)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 1 biała lub żółta papryka
- 1 mała cebula
- olej rzepakowy
- do smaku: kumin, kolendra, cynamon, wędzona papryka, sól, pieprz
- natka pietruszki
- ewentualnie: zielone oliwki, korniszony, kapary
Przygotowanie:
- Kaszę zagotować z 3 szklankami lekko posolonej wody. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 20 minut.
- Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić na plastry a następnie na słupki. Marchewkę oprószyć cynamonem. Pietruszkę posypać kolendrą.
- Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić trochę grubiej niż marchewkę (dynia szybciej się piecze niż marchew).
- Cebulę obrać i pokroić cienkie plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w plastry.
- Ułożyć warzywa w naczyniu do pieczenia, skropić olejem, posypać kuminem, wędzona papryką, pieprzem.
- Piec warzywa do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Trudno określić czas pieczenia, zależy jak grubo pokrojone są warzywa. Przed zakończeniem pieczenia trzeba sprawdzić widelcem, czy warzywa są miękkie.
- Uwaga! W naczyniu do pieczenia ułożyć cienką warstwę warzyw, aby się ładnie i szybko upiekły. Gdy warzyw będzie w naczyniu zbyt dużo, będą się dusiły w sosie własnym, nie upieką się.
- Upieczone warzywa posolić, podać z gorącą kaszą jaglaną, posypane natką pietruszki.
- Słodycz warzyw można przełamać dodając oliwki lub inny kwaśny dodatek jaki lubicie.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz