sobota, 25 października 2014

Spaghetti pełnoziarniste z pietruszkowym pesto

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Proponuję przepis na przepyszne spaghetti z pietruszkowym pesto. 
Kiedyś uważałam, że tylko pesto z bazylii jest smaczne i warte uwagi. Z czasem, gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi składnikami pesto, polubiłam jego wersję pietruszkową, rukolową i bazyliowo-rukolową.
Bardzo przyjemnie gotuje się takie ekspresowe dania. Pesto powstaje w kilka chwil, w czasie gdy gotuje się makaron.




Składniki:
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty

Pesto:
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek pestek słonecznika 
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki)
  • 5-6 łyżek oliwy 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco (ok. 1/2 filiżanki) wody z gotującego się makaronu.
  • Odcedź makaron, nie przelewać makaronu zimną wodą! Umieść makaron w garnku, w którym się gotował, postaw na gorącym palniku kuchenki (ale już nie gotuj), dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i kilka łyżek pesto. Wymieszaj delikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron.
  • Przełóż makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie parmezanu.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz