Ogórki z curry i selerem nie są zwyczajnymi ogórkami z octowej zalewie. Mają śliczny żółty kolor i niepowtarzalny smak - słodko-kwaśny z nutą curry i selera.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- plastry cebuli - po 1 do 0,5 l słoika
- liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżeczki curry
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
- Ogórki obrać ze skórki, małe pokroić wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki, ułożyć w wyparzonych słoikach.
- Do każdego słoika dołożyć liść selera i plaster cebuli.
- W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty.
- Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.
- Ogórki w słoikach, zalać gorącą zalewą.
- Pasteryzować 5 minut.
Smacznego
Zobacz również inne przepisy na przetwory:
sałatka z ogórków na zimę
chutney z czerwonej cebuli
rydze po cygańsku
polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
chutney śliwkowy z imbirem
konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki
marynowane grzyby słodko-kwaśne
Zobacz również inne przepisy na przetwory:
sałatka z ogórków na zimę
chutney z czerwonej cebuli
rydze po cygańsku
polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
chutney śliwkowy z imbirem
konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki
marynowane grzyby słodko-kwaśne
mmm uwielbiam takie ogórki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com