Zupa miso to aromatyczna, prosta i dietetyczna zupa na bazie bulionu rybnego dashi i pasty miso. Egzotyczne składniki sprawiają, że zupa ma łagodny i szlachetny smak.
Główny składnik nadający zupie smak, pastę miso uzyskuje się z mieszanki fermentowanych, ugotowanych i rozgniecionych ziaren soi i ryżu (lub innych zbóż) oraz soli z dodatkiem szczepu bakterii koji. Dzięki bakteriom pasta miso ma bardzo korzystne działanie na organizm ludzki m.in. zwiększa odporność i zwalcza szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym.
Po składniki do zupy trzeba udać się do sklepu z orientalną żywnością. Nie są to produkty trudno dostępne, spotykam je również w sklepach wegetariańskich i ekologicznych. Chyba większość sklepów internetowych ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie te produkty.
Wyjątek stanowi bulion rybny dashi, który trudniej kupić, mój kupiłam w Kuchniach Świata. Bulion rybny można zastąpić bulionem warzywnym.
Przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu, max. 10 minut.
• 3 szklanki wody
• 2 łyżeczki bulionu rybnego dashi w proszku (5g) lub bulion warzywny
• 3 łyżki pasty miso shiro (miso ryżowe)
• 1/2 kostki tofu naturalnego
• 2 łyżki wodorostów wakame
• dymka
Składniki zupy miso, wersja z bulionem rybnym dashi |
Składniki zupy miso, wersja z bulionem warzywnym |
Pasta miso shiro |
Przygotowanie:
• Wlać wodę do garnka i zagotować.
• Do wrzątku dodać dashi i zamieszać by proszek się rozpuścił.
• Pastę miso przełożyć do szklanki, dodać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby pasta całkowicie się rozpuściła.
• Zdjąć bulion z ognia, dodać rozmieszaną pastę miso. Po dodaniu pasty miso zupy już nie gotować, ewentualnie podgrzać, aby nie zniszczyć bakterii probiotycznych z pasty.
• Do miseczki wrzucić tofu pokrojone w kostkę, drobno posiekaną dymkę i wodorosty wakame. Zalać gorącą zupą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz