Chleb białkowy, bezglutenowy zaczęłam piec kilka miesięcy temu i od tego czasu wszedł na stałe do mojego jadłospisu.
Zapytacie co to za wynalazek? ten chleb białkowy? Najprościej wyjaśniając, to zamiast mąki dodajemy twaróg i jajka.
Dodatek płatków owsianych, pestek słonecznika i dynii sprawia, że chleb ten nie odbiega strukturą od tradycyjnego chleba.
W smaku są wyczuwalne ziarna słonecznika, siemię lniane, dynia.
Chleb białkowy może być zdrowym zamiennikiem dla chleba tradycyjnego, co ucieszy osoby, które nie jedzą pszenicy z konieczności czy wyboru.
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 1,5 szkl. bezglutenowych płatków owsianych
- 0,5 szkl. pestek słonecznika
- 0,5 szkl. pestek dyni
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, sól i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
- Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
- (Ja używam do tego Thermomixa, umieszczam wszystkie skłaniki w naczyniu miksującym i włączam na 2 minuty opcję Ciasto. I gotowe.)
- Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chleb piec 50 minut, w temp. 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu, wystudzić chleb na kratce.
- Chleb białkowy należy przechowywać w torebce papierowej, w lodówce!