niedziela, 3 grudnia 2023

Omlet z pieczarkami i brukselką.

Omlet, to proste i szybkie w przygotowaniu danie.

Jest niebywale uniwersalną potrawą, bo może być sycącym śniadaniem, szybkim daniem obiadowym lub kolacyjnym.

Smakuje w wersji na słodko lub wytrawnej. Osobiście preferuję tę drugą wersjię.

W omletach, które smażę dodatki są zależne od sezonu na warzywa i pór roku.

Ten przepis jest typowo jesienno-zimowy. Teraz króluje w mojej kuchni brukselka, jarmuż, por, dynia.




  • Składniki:
  • 3 jajka
  • 10-15 małych pieczarek brunatnych
  • 5 cm białej części pora
  • 2-3 brukselki
  • 2 łyżki masła (łącznie do smażenia pieczarek i omleta)
  • 2 łyżki krojonego w słupki boczku
  • Sól i pieprz
  • Parmezan i natka pietruszki do podania


Przygotowanie:
  • Pieczarki podsmażyć na maśle.
  • Boczek, posiekanego pora i brukselkę podsmażyć.
  • Ubić jajka, z solą i pieprzem, smażyć na maśle na średnio rozgrzanej patelni.
  • Na wierzchu omleta ułożyć pieczarki, brukselkę, pora i boczek.
  • Po przełożeniu na talerz udekorować parmezanem i natką.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz