Omlet, to proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Jest niebywale uniwersalną potrawą, bo może być sycącym śniadaniem, szybkim daniem obiadowym lub kolacyjnym.
Smakuje w wersji na słodko lub wytrawnej. Osobiście preferuję tę drugą wersjię.
W omletach, które smażę dodatki są zależne od sezonu na warzywa i pór roku.
Ten przepis jest typowo jesienno-zimowy. Teraz króluje w mojej kuchni brukselka, jarmuż, por, dynia.
- Składniki:
- 3 jajka
- 10-15 małych pieczarek brunatnych
- 5 cm białej części pora
- 2-3 brukselki
- 2 łyżki masła (łącznie do smażenia pieczarek i omleta)
- 2 łyżki krojonego w słupki boczku
- Sól i pieprz
- Parmezan i natka pietruszki do podania
- Pieczarki podsmażyć na maśle.
- Boczek, posiekanego pora i brukselkę podsmażyć.
- Ubić jajka, z solą i pieprzem, smażyć na maśle na średnio rozgrzanej patelni.
- Na wierzchu omleta ułożyć pieczarki, brukselkę, pora i boczek.
- Po przełożeniu na talerz udekorować parmezanem i natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz