Nazwa ,,śledzie pocztowe" pochodzi od śledzi rozwożonych w beczkach po całej Europie. Poławiano je wiosną, patroszono i konserwowano w solance. Następnie pakowano do beczek i były przewożone pocztą.
Ryby te to matjasy, czyli młode śledzie przed okresem godowym. Przygotowując się do tarła dużo jedzą i dlatego są bardziej tłuste niż dojrzałe śledzie. Ich mięso jest miękkie, tłuste, wręcz rozpływające się w ustach. Z racji tej delikatności mięsa, są również mniej solone niż dorosłe śledzie.
Matjasy nie wymagają moczenia w mleku czy wodzie, wystarczy je przepłukać zimną wodą.
Oczywiście to moje poczucie smaku, gdy kupisz matjasy, to spróbuj kawałek i oceń czy nie są dla ciebie zbyt słone. I ewentualnie krótko namaczaj.
Przepis na śledzie pocztowe wziął się od sposobu w jaki podawano te przewożone w beczkach ryby. Przepis liczy sobie grubo ponad 150 lat. Matjasy krojono, dodawano cebulkę i jakiś kwaśny dodatek (korniszony, kapary, ogórki kiszone, marynowane grzybki), podawano z gotowanymi ziemniakami. Potrawę skrapiano olejem, czasem dodawano też musztardę.
Mój przepis oddaje ducha tej potrawy, ponieważ nie zmieniałam składników i niczego nowego nie dodałam. Nowoczesne jest jedynie podanie. Układając składniki na plastrach gotowanych ziemniaków, stworzyłam danie, które jest podzielone na wiele małych porcji. Dzięki temu świetnie nadaje się do podania na wszelkiego rodzaju imprezach.
Składniki:
- 4 płaty matjasów
- 3 ziemniaki sałatkowe (żółte) ugotowane w mundurkach
- 2 szalotki (marynata: szczypta soli, szczypta cukru, łyżka octu i 1/4 szkl. wody)
- korniszonki
- gałązki koperku
Dressing francuski:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jeśli kupiłaś śledzie, które są mocno solone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Matjasy, których użyłam do przepisu nie wymagały moczenia, były lekko solone.
- Szalotkę obrać i pokroić w plasterki. Następnie zamarynować cebulkę dodając, sól, cukier, ocet i wodę. Odstawić na 1-2 godziny, następnie odcedzić na sicie.
- Ziemniaki obrać ze skórek, pokroić na plastry, które będą bazą dla śledzi, ułożyć na płaskim talerzu.
- Śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki, ułożyć na plastrach ziemniaków.
- Na śledziach ułożyć krążki szalotki i przekrojone na pół korniszonki, udekorwać koperkiem.
- W miseczce wymieszć składniki dressingu i polać śledzie.
- Po przygotowaniu odstawić śledzie na max 1 godzinę do lodówki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz