Tatar ze śledzia, to arcyproste i arcysmaczne danie. Tu nie potrzeba udziwnień, matias niemiecki w oleju, cebulka, kwaśny dodatek, obowiązkowo koperek. Polecam kupienie matiasów, a nie śledzi ala matias, różnica jest ogromna.
Do formowania tatara w takiej postaci jak na zdjęciu, używam obręczy kuchennej. Składniki układam warstwami, dbając o to, aby warstwy śledzia były dwa razy grubsze niż pozostałych składników.
To śledź jest bohaterem tej potrawy, a reszta to jedynie dodatki podkreślające jego smak!!
Składniki:
- 3 płaty śledzia - matiasa
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka kaparów w zalewie octowej
- 3 łyżki creme fraiche lub majonezu
- gałązka kopru
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kiszony szparag, jako garnir, można użyć dowolnego produktu wedle uznania
- kromka pumpernikla (ewentualnie)
Przygotowanie:
- Na dnie obręczy układam kółko wykrojone z pumpernikla, nie jest konieczne ale pozwala przełoży tatara z półmiska na talerz.
- Następnie 1 łyżeczka crème fraiche, to lekko ukwaszona, tłusta śmietana
- Warstwa matiasa + pieprz czarny świeżo zmielony (mała szczypta)
- Warstwa czerwonej cebulki
- 1 łyżeczka crème fraiche
- Warstwa matiasa + pieprz czarny
- Warstwa kaparów
- 1 łyżeczka crème fraiche
- Warstwa matiasa + pieprz czarny
- Na wierzch dodać posiekany koperek, u mnie dodatkowo kiszony szparag
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz