Jerk, to słowo pochodzące z Jamajki, oznacza sposób przyprawiania mięsa (kurczaka lub wieprzowiny). Jest to specyficzny sposób marnowania mięsa, poprzez nacieranie suchą marynatą lub marynatą w formie pasty. Dodam, że nie jest to zwykła marynata ale niezmiernie aromatyczna mieszanka przypraw. Dlatego niech Cię nie zdziwi długa lista składników marynaty. Dla osób lubiących wyraziste, egzotyczne smaki, jamajski kurczak jerk będzie nie lada gratką.
Składniki:
- 600 g podudzi z kurczaka, ze skórą
Marynata:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 5 goździków - zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki erytrytolu lub 3 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek i dodatkowa porcja do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie składniki marynaty rozdrobnić w blenderze, na gładką masę.
- Natrzeć udka marynatą dokładnie z każdej strony, odstawić do lodówki na minimum godzinę do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.
- Rozgrzać dużą patelnię, wlać trochę oliwy z oliwek. Wyjąć udka z marynaty i obsmażać na patelni z każdej strony, przez około 10 minut.
- Przełożyć udka do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i ułożyć tak, aby się z sobą nie stykały. Na każde udko nałożyć łyżką pozostałą marynatę. Przykryć naczynie pokrywą lub blachę, folią aluminiową.
- Uda należy piec przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę lub folię aluminiową, włączyć funkcję grill i zapiekać do uzyskania przyrumienionej skórki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz