Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs.
Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę, sałatki z cukinii i papryki, ogórki curry, marynowane grzyby, cukinia w zalewie curry, diabelskie ogórki, pikantna sałatka z cukinii i papryki.
Składniki na dwa 1-litrowe słoiki:
- 1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty)
- 2 czerwone, 2 zielone papryki (0,7 kg papryki)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. octu spirytusowego (10%)
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować, powinna być pokrojona na cieniutkie paseczki, jak do kiszenia.
- Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
- Cebule pokroić na półplasterki. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Rozdrobnione warzywa umieścić w garnku ustawionym na niewielkim ogniu.
- Dodać sól, cukier, ocet i dokładnie wymieszać, zagotować sałatkę.
- Gotować sałatkę ok. 20 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Składniki sałatki powinny zmięknąć podczas gotowania, ale pozostać al dente.
- Następnie przełożyć gorącą sałatkę do wyparzonych słoików i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
- Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz