Zróbcie sobie tą sałatkę teraz, gdy jest sezon na pomidory. Jedna najważniejszych zasad kuchni włoskiej mówi, że danie może składać się z kilku, często mało wyszukanych produktów, ale mają one być najwyższej jakości. Pomidory na sałatką mają być dojrzałe na słońcu, słodkie i najlepiej różnych odmian.
Włosi do tej sałatki używają czerstwego pieczywa, ja zrobiłam grzanki z bagietki na oliwie z oliwek.
Sałatka nie nadaje się do przechowywania, trzeba ją zrobić, schłodzić i zjeść.
Składniki:
- 0,5 kg pomidorów (najlepiej różnokolorowych)
- 1 czerwona cebula (opcjonalnie, marynata do cebuli: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1/3 łyżeczki cukru, szczypta soli)
- kawałek bagietki na zakwasie lub chleba pszenno-żytniego
- niewielki kawałek fety
- świeża bazylia
Dressing:
- 3 części oliwy z oliwek i 1 część octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory umyć, pokroić i posolić, aby puściły sok.
- Cebulę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na kilka minut, aby zmiękła.
- Bagietkę podzielić na niewielkie kawałki i usmażyć grzanki na oliwie.
- Z oliwy, octu balsamicznego i czosnku przygotować dressing, doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę odsączyć z marynaty, wymieszać z pomidorami i grzankami, odstawić na kilka minut do lodówki, aby sałatka schłodziła się a grzanki wchłonęły sok z pomidorów.
- Przed podaniem wymieszać sałatkę z dressingiem, na wierzch pokruszyć fetę i dodać listki bazylii.
Wypróbuj również przepis na Sałatkę pomidorową z tuńczykiem, zasmakuje szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckich. Jest bardzo wyrazista w smaku za sprawą dressingu z tabasco, sosem rybnym i czosnkiem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz