Z podanych składników można przygotować również jedną dużą tartę (forma o średnicy ok. 28 cm). Zajmuje to tyle samo czasu co przygotowanie mini tart, a jest to dobre rozwiązanie jeśli nie macie małych foremek do tarty.
Pamiętajcie aby nie pominąć żadnej z czynności podczas przygotowania spodu tart/tarty. Zawsze należy nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Ciasto ładnie się upiecze i nie będzie deformować.
Ważne jest również, aby upieczone i wystudzone ciasto posmarować, czyli stworzyć ,,izolację" od wilgotnego kremu, który rozmaczałby spód tarty.
Składniki na 5 mini tart o średnicy 10 cm:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
Na wierzch tarty:
- 130 g jagód (tyle ile pomieści 1 szkl.)
- 5-10 jeżyn
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremowej (30%)
- 1-2 płaskie łyżki cukru pudru (dałam 1 łyżkę)
- 5 łyżeczek kwaśnej konfitury
- opcjonalnie listki mięty do dekoracji
Przygotowania spodu tarty:
- Mąkę i cukier puder wymieszać w misce.
- Dodać pokrojone masło, wymieszać z mąką i dodać jajko.
- Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, rozwałkować ją na cienki placuszek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę. Docisnąć ciasto do brzegów foremki. Jeśli ciasto wystaje ponad foremkę, obciąć nadmiar nożem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia a na wierzch nasypać suchego grochu albo cieciorki. Tak samo postąpić z pozostałymi 4 spodami na tartę.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, piec 15 minut.
- Następnie zdjąć z ciasta papier do pieczenia i groch i piec jeszcze 5 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Wyjąć wystudzone spody do mini tart z foremek i na każdym rozsmarować łyżeczkę konfitury.
Przygotowanie wierzchu tarty:
- Owoce wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i pozostawić do wysuszenia.
- Za pomocą miksera ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i nadal ubijać.
- Gdy śmietanka zaczyna gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie jednolity krem. Wstawić krem na pół godziny do lodówki, aby dobrze się schłodził.
- Następnie wyłożyć krem na posmarowane konfiturą spody i udekorować jagodami i jeżynami oraz listkami mięty.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz