Strony

piątek, 10 sierpnia 2018

Wiśniówka. Nalewka wiśniowa.

Wyrób nalewek jest tradycją w mojej rodzinie dlatego nie może ich zabraknąć również na moim blogu.
Mój Tata specjalizuje się w wyrobie różnego rodzaju alkoholi od nalewek począwszy a na spirytusie kończąc. Pamiętam opowieści mojego dziadka Walentego, o tym jak carscy żołnierze ścigali jego ojca, a mojego pradziadka za pędzenie alkoholu.... notabene spędził za to kilka lat na Syberii.
Dlatego czuję się nieco w obowiązku podtrzymywania tej tradycji rodzinnej;) 
Tradycyjne przygotowanie wiśniówki wymaga nieco pracy, trzeba wydrylować wiśnie.
W ubiegłym roku nie drylowałam wiśni tylko sposobem Taty nakłuwałam każdą wiśnię czubkiem noża. Miałam mnóstwo roboty z podziurawieniem 3 kg wiśni.
W tym roku wpadłam na pomysł, aby ugnieść wiśnie tłuczkiem do ziemniaków. Owoce popękały i puściły sok, ale nie będzie z nich pożytku po zrobieniu nalewki. Dzięki tej metodzie nastawienie nalewki trwało 5 minut a nie godzinę.
Sami zdecydujcie którą metodę wybierzecie - ugniatanie, czy drylowanie wiśni. Jeśli pozostawicie pestki w owocach nalewka będzie mieć dodatkowo głęboki migdałowy posmak.
Wypróbuj również przepis na Malinówkę i Pigwówkę.


Składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 0,5 litra spirytusu
  • 200 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru lub 0,3 kg jeśli lubicie bardziej wytrawną nalewkę

Sposób przygotowania:
  • Wiśnie umyć i przebrać, aby do nalewki nie trafiły zepsute owoce.
  • Niewielką ilość wiśni przełożyć do słoja i lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać kolejną porcję wiśni i ugnieść i tak postępować do wyczerpania owoców. Wiśnie powinny być zgniecione tak aby popękały i puściły sok.
  • Wymieszać spirytus z woda i zalać wiśnie. Zakręcić słój (szczelnie), odstawić na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce i potrząsać słojem co kilka dni.
  • Po tym czasie zlać płyn (nalew) przez sitko do butelek i szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne miejsce.
  • Wiśnie zasypać cukrem, słoik szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne miejsce i codziennie potrząsać, aby powstał syrop.
  • Po tygodniu zlać syrop przez gazę lub bawełnianą ściereczkę i wymieszać z nalewem. Przelać do butelek, odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.

      Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz