Strony

czwartek, 2 sierpnia 2018

Chłodnik buraczkowy. Odchudzamy

Chłodnik, to najlepsza zupa na upały. Chłodzi, zaspokaja głód i co ważne jest niskokaloryczny.
Ważne jest, aby rzodkiewki i ogórki dodać do chłodnika tuż przed podaniem, aby były chrupiące i jędrne. 
Największym grzechem jest starcie tych warzyw i dodanie do zupy...psuje to cały efekt, warzywa w chłodniku muszą być chrupiące.
Chłodnikowi buraczkowemu smak nadają: buraczki, koperek i czosnek, dlatego muszą się znaleźć w zupie zanim odstawimy ją do lodówki do schłodzenia.

Zupę podajemy dobrze schłodzoną, ale nie lodowatą. Zbyt zimna nie jest smaczna.



Składniki (4 porcje):

  • 1 litr maślanki naturalnej
  • 1 szkl. tartych buraków (użyłam 2 sporych buraków)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szkl. siekanego koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 duża szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

do przybrania chłodnika:

  • 8 rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe
  • szczypiorek i koperek


Przygotowanie:

  • Buraki ugotować w skórkach. Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno.
  • Wymieszać maślankę, utarte buraczki, posiekany koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy i cukier.
  • Wstawić chłodnik do lodówki na minimum 1/2 godziny, aby smaki się wymieszały a zupa schłodziła.
  • Przed podaniem dodać do chłodnika po 2 rzodkiewki i 1 ogórka - pokrojone w kosteczkę i trochę siekanego koperku i szczypiorku.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz