Ważne jest, aby rzodkiewki i ogórki dodać do chłodnika tuż przed podaniem, aby były chrupiące i jędrne.
Największym grzechem jest starcie tych warzyw i dodanie do zupy...psuje to cały efekt, warzywa w chłodniku muszą być chrupiące.
Chłodnikowi buraczkowemu smak nadają: buraczki, koperek i czosnek, dlatego muszą się znaleźć w zupie zanim odstawimy ją do lodówki do schłodzenia.
Zupę podajemy dobrze schłodzoną, ale nie lodowatą. Zbyt zimna nie jest smaczna.
Składniki (4 porcje):
- 1 litr maślanki naturalnej
- 1 szkl. tartych buraków (użyłam 2 sporych buraków)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szkl. siekanego koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 duża szczypta cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
do przybrania chłodnika:
- 8 rzodkiewek
- 4 ogórki gruntowe
- szczypiorek i koperek
Przygotowanie:
- Buraki ugotować w skórkach. Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno.
- Wymieszać maślankę, utarte buraczki, posiekany koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy i cukier.
- Wstawić chłodnik do lodówki na minimum 1/2 godziny, aby smaki się wymieszały a zupa schłodziła.
- Przed podaniem dodać do chłodnika po 2 rzodkiewki i 1 ogórka - pokrojone w kosteczkę i trochę siekanego koperku i szczypiorku.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz