Do grzanek użyłam polskiego bundzu, można go zastąpić mozarellą lub żółtym serem.
Bundz, to serek górski w smaku podobny do mozzarelli.
Grzanki można podać klasycznie z ketchupem, jednak ich smak dobrze podkreśla pesto i sos balsamiczny. Przepisy na pesto bazyliowe (tutaj), pesto pietruszkowe (tutaj), sos bazyliowy (tutaj) znajdziecie na moim blogu. Polecam zrobienie sosów własnoręcznie, kupne nie są tak dobre.
- 2-3 bułki
- 2 pomidory
- 20 dkg bundzu lub mozzarelli
- 2 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
do podania:
pesto bazyliowe
pesto pietruszkowe
sos bazyliowy
ocet lub sos balsamiczny
ketchup
Przygotowanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem.
Pokroić bułki na 3 części i posmarować z jednej strony niewielką ilością masła czosnkowego.
Na każdym kawałku bułki ułożyć plaster bundzu i gruby plaster pomidora.
Grzanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Zapiekać ok. 12 minut, aż ser rozpuści się, a brzegi grzanek lekko zrumienią.
Grzanki podawać na ciepło, posmarowane pesto i sosem balsamicznym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz