Pierś indyka jest mięsem o mało wyrazistym smaku, charakteru dodadzą jej przyprawy - curry, papryka i pieprz.
Mięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim.
Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy.
Składniki:
- 500 g piersi indyka
- 4 marchewki
- 1 szkl. różyczek z brokuła
- 1 szkl. różyczek kalafiora
- do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony
Sos bazyliowy:
- 1 szklanka listków bazylii
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka mozzarelli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu bazyliowego:
Zmiksować składniki na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie:
Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać równomiernie solą, a następnie curry, papryką i pieprzem. Przyprawy powinny pokrywać całą powierzchnię mięsa. Odstawić na 30 minut, aby mięso nabrało smaku przypraw.
Marchewki obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła i kalafiora umyć i pokroić na różyczki.
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wokół ułożyć pokrojone warzywa. Zamknąć rękaw i zrobić w nim 2-3 małe dziurki, aby nadmiar pary miał ujście.
Rękaw z mięsem i warzywami ułożyć w formie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25 minut.
Po upieczeniu, wystawić formę z piekarnika i pozostawić, aby mięso ,,odpoczęło" 10 minut.
Następnie pokroić mięso na plastry, podawać z upieczonymi warzywami i sosem bazyliowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz