Bułki pięknie się upiekły, mają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz.
To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam.
Składniki roztworu solno–drożdżowego:
- 100 g wody
- 10 g soli
- 10 g świeżych drożdży
Składniki ciasta (na 10 bułek):
- 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową
- 200 g wody
- 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
- 10 g masła miękkiego
- roztwór soli i drożdży
Dzień wcześniej
- Umieść sól, wodę i drożdże w szklance, zamknij i dobrze wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Wstaw na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).
Dzień pieczenia
- Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut.
- Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut.
- Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik).
- Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki (sposób formowania bułek obejrzysz na zdjęciach poniżej).
- Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 – 250 ° C. W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą.
- Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię, możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki je i umieścić w piekarniku.
- Piecz z parą przez 12-15 minut.
Smacznego
Bułki pieczone metoda solno-drożdżową na innych blogach:
Coś niecoś – klik!
Gotuj zdrowo! Guten Appetit! – klik!
Grahamka, weka i kajzerka – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Proste potrawy – klik!
Smak mojego domu – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
Gotuj zdrowo! Guten Appetit! – klik!
Grahamka, weka i kajzerka – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Proste potrawy – klik!
Smak mojego domu – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
Wspaniale Ci się udały!
OdpowiedzUsuńI moje też to najlepsze bułki.
Pozdrawiam Reniu.
Piękne! dzięki za instrukcję składania :)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki:) Do następnego pieczenia!
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten wspólny czas.
Piękne bułki upieczone, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWiesz, że nie formowałam w ten sposób jeszcze bułek? Musze kiedyś spróbować. Dziękuję za wspólne pieczenie,
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione :)
Świetna ta instrukcja składania :)i bułki bardzo udane.
OdpowiedzUsuńDla mnie to też najlepsze bułki. Pozdrowienia i dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.
OdpowiedzUsuń