Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny środek.
Do dekoracji bezy można użyć dowolnych owoców, najważniejsze żeby były kwaskowe, co zrównoważy słodycz bezy.
Składniki bezy:
- 3 białka z jajek eko
- 150 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- szczypta soli
Krem i owoce:
- 80 g serka mascarpone
- 60 ml śmietanki 42% lub 30 %
- 1/2 łyżeczka cukru pudru
- jeżyny (mogą być mrożone)
- pestki granatu
- listki mięty
Przygotowanie:
- Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając dodawać cukier puder -porcjami, łyżka po łyżce.
- Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy.
- Masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi. Papier oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki czemu beza nie będzie przywierała do papieru.
- Wyciskać z masy białkowej kule, tak aby stykały się brzegami i nie powinny być większe niż ograniczające je okręgi.
- Nagrzać piekarnik do 170 stopni, wstawić blachę z bezą i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
- Bezę piec 30 minut, gdy wierzch jest już suchy (sprawdzić drewnianym patyczkiem) wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwi piekarnika, aby beza wystygła.
- Schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubić na krem.
- Na wystudzony wianuszek bezowy nakładać niewielką ilość kremu i udekorować owocami i listkami mięty.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz