piątek, 9 lutego 2018

Bezowy wianuszek z jeżynami i granatem.

  Śnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser.
Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny środek. 
Do dekoracji bezy można użyć dowolnych owoców, najważniejsze żeby były kwaskowe, co zrównoważy słodycz bezy.




Składniki bezy:
  • 3 białka z jajek eko
  • 150 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem i owoce:
  • 80 g serka mascarpone
  • 60 ml śmietanki 42% lub 30 %
  • 1/2 łyżeczka cukru pudru
  • jeżyny (mogą być mrożone)
  • pestki granatu
  • listki mięty

Przygotowanie:

  • Schłodzone białka ubić  na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając dodawać cukier puder -porcjami, łyżka po łyżce.  
  • Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy.
  • Masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. 
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi. Papier oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki czemu beza nie będzie przywierała do papieru.
  • Wyciskać z masy białkowej kule, tak aby stykały się brzegami i nie powinny być większe niż ograniczające je okręgi.
  • Nagrzać piekarnik do 170 stopni, wstawić blachę z bezą i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. 
  • Bezę piec 30 minut, gdy wierzch jest już suchy (sprawdzić drewnianym patyczkiem) wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwi piekarnika, aby beza wystygła.
  • Schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubić na krem.
  • Na wystudzony wianuszek bezowy nakładać niewielką ilość kremu i udekorować owocami i listkami mięty.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz