Strony

niedziela, 28 stycznia 2018

Kotlety mielone z pieczarkami.

  Kotlety mielone, to prosta potrawa, aby były naprawdę dobre trzeba znać kilka trików.
Mielone powinny być: dobrze doprawione, miękkie i soczyste. Masę mięsną doprawiam solą, świeżo mielonymi czarnym pieprzem i kolendrą (to mój ulubiony zestaw przypraw).

  Kotlety mielone nie będą twarde ani zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem.
Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody i opcjonalnie kilka łyżek mocnego rosołu lub wywaru z gotowania grzybów suszonych.

   A jak sprawdzić, czy masa mięsna jest dobrze doprawiona? 
Nie ma sensu próbować surowej masy, bo po usmażeniu zmienia się smak. Wystarczy z masy mięsnej uformować mały kotlecik i podsmażyć na patelni, aby się upewnić czy smak kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet.




Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania kotletów
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bardzo zimnej wody
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny mielony, mielona kolendra - do smaku


Przygotowanie:

  • Pieczarki umyć, pokroić bardzo drobno, a następnie posiekać.
  • Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę, szczyptę soli. Smażyć, aż cebula ładnie się przyrumieni. Zdjąć cebulę z patelni i pozostawić do wystudzenia. 
  • Następnie wlać na patelnię 1 łyżkę oleju, wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć na silnym ogniu. Smażyć pieczarki do czasu aż odparuje cała woda jaką puszczą grzyby. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i przełożyć do wystudzenia.
  • Mięso mielone przełożyć do dużej miski, dodać bardzo zimną wodę i ugniatać aż mięso wchłonie wodę.
  • Następnie dodać wystudzoną cebulę i pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu i 5 łyżek bułki tartej i jajko. Wyrobić bardzo dokładnie masę na kotlety. Odstawić do lodówki na 15 minut, aby masa nieco stęrzała. Dzięki temu łatwiej będzie formować kotlety.
  • Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować kotlety, a następnie obtaczać w bułce tartej.
  • Smażyć kotlety na średnio rozgrzanym oleju, po 5 minut z każdej strony.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz