Kurczaka początkowo piekę w 120 stopniach a następnie w 180.
Aby skórka była ładnie zrumieniona pod koniec pieczenia smaruję ją mieszaniną miodu i oleju.
Nie obsypujcie kurczaka dużą ilością ziół czy papryki. Te dodatki łatwo przypalają się i psują smak kurczaka.
Składniki:
- Kurczak zagrodowy (1,9 kg)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ewentualnie do posypania kurczaka: curry, suszony tymianek, oregano, pieprz czarny mielony, papryka mielona
- 1/2 cytryny
- 4 marchewki
- 1/2 pęczka tymianku
- olej do posmarowania kurczaka
- do posmarowania kurczaka: 1 łyżeczka miodu +1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
- Kurczaka wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Natrzeć kurczaka solą na zewnątrz i od wewnątrz.
- Do środka włożyć połówkę cytryny pokrojoną na kawałki i tymianek.
- Związać nóżki kurczaka za pomocą sznurka.
- Natrzeć kurczaka olejem i ewentualnie posypać kurczaka ziołami lub przyprawami.
- Ułożyć kurczaka w naczyniu do pieczenia na na obranych marchewkach.
- Nagrzać piekarnik do 120 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i piec kurczaka przez 1 godzinę.
- Następnie zwiększyć temperaturę pieczenia do 180 stopni piec jeszcze 1 godzinę.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia posmarować kurczaka miodem wymieszanym z olejem.
- Gdy skórka kurczaka zrumieni się wystawić naczynie z piekarnika i pozostawić kurczaka przez 10-15 minut, po tym czasie pokroić.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz