Tuńczyk to ryba o niezbyt wyrazistym smaku. Dobrze jest dodać do niego coś ,,z pazurem". U mnie są to oliwki, kapary i chili.
Innymi składnikami, które będą komponowały się smakowo z tuńczykiem będę suszone pomidory, marynowane papryczki jalapeño, marynowany czosnek.
Do przygotowania mojego musu użyłam sylikonowych foremek na babeczki.
Mus można również przełożyć do jednej dużej formy np głębokiego talerza.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl. wody
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej dymki ze szczypiorkiem
- 3/4 szkl. groszku mrożonego
- kilka czarnych i zielonych oliwek, kapary
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz, chili
- cytryna do podania
- olej do posmarowania foremek
Przygotowanie:
- Tuńczyka przełożyć na sito i dokładnie odsączyć z zalewy a następnie zmiksować za pomocą blendera.
- Groszek obgotować w osolonej wodzie, gotować tylko kilka minut aby był jędrny a nie rozgotowany.
- Żelatynę zalać wrzącą wodą i wymieszać, aby całkiem się rozpuściła.
- Zmiksowanego tuńczyka wymieszać ze śmietaną, dymką i solą, dodać niewielką ilość mielonego pieprzu.
- Dodać wystudzony groszek i żelatynę, dokładnie wymieszać.
- Foremki do babeczek wysmarować olejem, na dno każdej położyć pokrojone oliwki i kapary i wypełnić masą tuńczykową.
- Foremki z musem wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.
- Gdy mus stężeje, przełożyć na talerz, zdjąć foremki i ewentualnie posypać chili.
- Skropić mus sokiem z cytryny.
Smacznego
Mus wygląda wspaniale, radosnych chwil Renatko dla Ciebie w święta, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń