Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Wystarczy pokroić warzywa i posypać je serem solankowym. Ważne, aby nie mieszać warzyw z serem przed podaniem sałatki.
Najlepiej smakuje latem, gdy na rynku dostępne są krajowe warzywa - pomidory malinowe, ogórki gruntowe, dojrzała papryka.
Sałatkę szopską podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 3 pomidory (najlepiej malinowe)
- 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
- 1 papryki czerwona
- 1 papryki zielona
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g sera bułgarskiego (szopskiego) lub twardej fety
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, ogórka ewentualnie obrać ze skórki. Pomidory, ogórka, papryki pokroić w grubą kostkę.
- Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wszystkie warzywa wymieszać w misce z sokiem z cytryny i oliwą. Dodać niewielką ilość soli i pieprzu.
- Rozłożyć sałatkę na talerze i na każdą porcję utrzeć sera na tarce. Nie mieszać sałatki!
- Sałatkę podaje się tak jak na zdjęciu, warzywa i ser mieszamy tuż przed zjedzeniem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz