Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.
Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia.
Jak prześledziłam przepisy z wielu regionów Polski, to stwierdziłam, że na bazie tej samej receptury robi się kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami.
Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi.
Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu.
To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad.
Składniki ciasta na kluski:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga)
- 2 jajka eko
- ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki farszu:
- 1 kg grzybów leśnych (u mnie: kurki, podgrzybki, prawdziwki)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 czubate łyżki siekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Okrasa:
- 1 średnia cebula
- 1-2 łyżki oleju
- 1-2 szczypty soli
- szczypta suszonego majeranku
Przygotowanie farszu:
- Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby na grzybach nie pozostał piasek.
- Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody.
- Przyprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
- Wystudzić usmażone grzyby przd nałożeniem na ciasto.
Przygotowanie ciasta na kluski:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia.
- Następnie ziemniaki połączyć w misce razem z jajkami, mąka ziemniaczaną, mąką pszenną, solą. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
- Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki.
- Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie)
- Formować podłużne, lekko spłaszczone kluski.
- Gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu, 5 minuty od wypłynięcia.
- Przygotować okrasę, smażąc na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Podczas smażenia posolić cebulę i gdy się zrumieni dodać suszony majeranek.
- Kluski podawać ze zrumienioną cebulką.
Smacznego
Kluseczki wyglądają smacznie! Podkradam przepis ;)
OdpowiedzUsuńZnam je również z Suwalszczyzny jako kartacze :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń