czwartek, 14 kwietnia 2016

Regionalne Smaki - KWIECIEŃ. ZAPROSZENIE

Kuchnia Regionalnych Smaków w kwietniu gościć, będzie na Lubelszczyźnie. Upieczemy jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu, placek z cebulą, czyli Cebularz.
Został on wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego, a historię jego wypieku opisano tutaj.

Przepis na blogach będziemy publikować 22  kwietnia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Cebularz.

Zapraszam do wspólnego gotowania.




Składniki na 6 cebularzy:
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko eko
  • 3 dkg masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Na wierzch ciasta:
  • 2 duże cebule
  • 1 płaska łyżka maku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Cebulowy top - przygotowanie:

  • 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać mak i olej. 
  • Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła.

Przygotowanie cebularzy:
  • Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.
  • Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać i rozpuścić w nim masło.
  • Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
  • Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek.
  • Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem.
  • Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut.
Smacznego

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja. Nie robiłam cebularzy, więc chętnie wezmę udział. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam już kilka razy..pyszne są , polecam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam i potwierdzam że są pyszne, postaram się dołączyć do akcji, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba się skuszę i upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje upieczone :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne te cebularze wyszły. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
    http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/cebularz-lubelski_22.html

    OdpowiedzUsuń