piątek, 22 kwietnia 2016

Cebularz

W ramach kwietniowych Regionalnych Smaków piekłam Cebularz, jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.




Składniki na 6 cebularzy:
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko eko
  • 3 dkg masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Na wierzch ciasta:
  • 2 duże cebule
  • 1 płaska łyżka maku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Cebulowy top - przygotowanie:
  • 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać mak i olej. 
  • Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła.

Przygotowanie cebularzy:
  • Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.
  • Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać i rozpuścić w nim masło.
  • Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
  • Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek.
  • Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem.
  • Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut.
Smacznego


W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z:

Alą nie-ład mAlutki
Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb
Kamilą Ogrody Babilonu
Magdą Konwalie w kuchni


5 komentarzy:

  1. Ładnie Ci się upiekły :)
    Pozdrawiam
    http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2016/04/cebularz-lubelski.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny wypiek! :)
    Dziękuję Reniu za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają :)
    Ciekawe co wymyślisz na maj?

    OdpowiedzUsuń
  4. To był pyszny pomysł. :)
    Dziękuję za zaproszenie i wspólne pieczenie!
    http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2016/04/regionalne-smaki-cebularz-lubelski.html

    OdpowiedzUsuń