Składniki na 6 cebularzy:
- 25 dkg mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 1 jajko eko
- 3 dkg masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże cebule
- 1 płaska łyżka maku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Cebulowy top - przygotowanie:
Przygotowanie cebularzy:
W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z:
Alą nie-ład mAlutki
Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb
Kamilą Ogrody Babilonu
Magdą Konwalie w kuchni
- 4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać mak i olej.
- Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła.
Przygotowanie cebularzy:
- Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.
- Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać i rozpuścić w nim masło.
- Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
- Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek.
- Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem.
- Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut.
W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z:
Alą nie-ład mAlutki
Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb
Kamilą Ogrody Babilonu
Magdą Konwalie w kuchni
Ładnie Ci się upiekły :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2016/04/cebularz-lubelski.html
Bardzo smaczny wypiek! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu za wspólny czas :)
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCiekawe co wymyślisz na maj?
a w maju będzie na słodko;)
UsuńTo był pyszny pomysł. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie i wspólne pieczenie!
http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2016/04/regionalne-smaki-cebularz-lubelski.html