Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wybierać produkty, które dobrze zachowają smak, wygląd i konsystencję.
Robiąc sałatkę, która ma być jednym, pełnym posiłkiem wybieram: zdrowe węglowodany (dowolną kaszę), porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają ją kolorystycznie.
Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj.
Składniki (porcja na 2 osoby):
- 1 szkl. kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1/2 szkl. ugotowanej brązowej soczewicy
- 1/2 szkl. ugotowanego groszku (może być konserwowy)
- 1 mała marchew
- 3 rzodkiewki
- 1/2 czerwonej cebuli
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu jabłkowego do marynowania cebuli
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier i ocet jabłkowy.
- Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Rzodkiewki pokroić w plastry.
- Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną cebulę. Dodać pokrojoną natkę, sól, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszać sałatkę.
Smacznego
pięknie wygląda, jakie żywe kolory ;-)
OdpowiedzUsuń